Asset Publisher
XIII Festiwal Smaku za nami!
W dniach 18 i 19 sierpnia br. miało miejsce wyjątkowe wydarzenie kulinarne - Festiwal Smaku organizowany, jak co roku, w Grucznie.
Impreza plenerowa ściągnęła blisko 150 wystawców, którzy mieli okazję pochwalić się swoimi wyrobami. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie - były miody i przetwory z mleka (tu między innymi królowały sery), ale też można było posmakować mięs i wędlin, przetworów warzywnych i owocowych, a także ciast i lodów.
Nie zabraklo również stoiska Lasów Państwowych, na którym leśnicy częstowali dziczyzną, podkreślając jej walory nie tylko smakowe, ale też zdrowotne. Warto wspomnieć, że takie mięso ma kilkukrotnie mniej zawartości tłuszczu od wołowiny i wieprzowiny, a przy tym trzy razy więcej minerałów i witaminy B2, a nawet pięciokrotnie więcej żelaza.
Wielu odwiedzających nasze stoisko pierwszy raz w życiu smakowało np. udźca z dzika i chętnie zaprosiłoby dziczyznę na swój stół na stałe. Leśnicy nie tylko częstowali, tym co dobre, ale też mówili o punktach sprzedaży bezpośredniej, gdzie można nabyć tuszę i spróbować samemu przygotować dziczyznę. Takie punkty na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu znajdują się w nadleśnictwach: Brodnica, Dąbrowa, Różanna i Zamrzenica. Można tam nabyć świeżą dziczyznę, prosto z lasu.
Do zobaczenia za rok na kolejnym Festiwalu Smaku, a może wcześniej w naszych punktach sprzedaży bezpośredniej...? Kto wie, może za rok zaskoczą nas Państwo własnymi przepisami na dziczyznę...